4 Mart 2015 Çarşamba

Yabancı İstihdam Kanun Tasarısı

geri
Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı 

Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı


Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı meclise sevk edildi. Tasarının genel gerekçesinde; yabancı şirketlerin ülkemizde yatırım yapmaları için verilen teşvikler ve bu alanda kolaylık sağlayan mevzuat düzenlemeleri, ülkemizde yabancı yönetici ve vasıflı teknik eleman sayısında ciddi anlamda artış sağladığından bahisle yabancıların çalışma izinleri üzerinde dikkatle durulmasını ve önlemler alınmasını zorunlu hale getirdiği gerekçesi ile kanun tasarısı hazırlanmıştır. 
Aynı tasarı gerekçesinde 2003 yılından itibaren ülkemize çalışmak için gelenlerin sayısında ciddi anlamda artışlar yaşandığını; yabancıların çalışma izni başvuru sayıları 2009 yılında yaklaşık olarak 10 bin iken, 2014 yılının ilk on ayında bu sayı 60 bine yaklaşmıştır. Yabancılara verilen çalışma izinleri, meslek ve uyruk çeşitliliği açısından değerlendirildiğinde, 2014 yılının ilk on ayında onlarca farklı meslekten ve toplam 165 farklı uyruktan yabancı tarafından başvuru gerçekleştirildiği tespit edildiği yer almaktadır. 
Bakanlar Kurulu tarafından 9 Şubat 2015 tarihli 573 sayı ile Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen “Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı” ilginç hükümler içeriyor. Bu kanun tasarısı birçok meslekleri ilgilendirdiği kadar şüphesiz gümrük müşavirliği mesleğimizi de doğrudan ilgilendiren düzenlemeler içermektedir. Kanun tasarısının mesleğimizi doğrudan ilgilendiren maddesine göre mesleki yeterlilik gerektiren konularda çalışmak isteyen yabancıların çalışması için ilgili bakanlığın ön izni gerektirmekle birlikte, bakanlığın ön izni mesleki yeterlilik yerine geçmektedir.
Tasarının 14. maddesi ise bağımsız çalışma izni alabilecek yabancıları düzenlemektedir. Maddenin gerekçesi aynen şöyledir:
MADDE 14- Madde ile bağımsız çalışma izni alabilecek yabancılar düzenlemektedir. Bağımsız çalışma izni, yabancılara kendi adına ve hesabına ticari kazanç veya serbest meslek kazancı elde etmek amacıyla çalışabilme imkanı sunan bir izin türüdür.
Bağımsız çalışma izni, bazı şirket ortakları ile kendi işini kurarak bağımsız olarak çalışacak, ülkeye önemli bir katkı sunması beklenen profesyonel mesleklerde çalışacak yabacılar için öngörülmektedir. Fakat yabancılar, çalışmak için başvuruda bulundukları meslekler için ilgili kanunlarda geçen şartları yerine getirmek kaydıyla çalışabileceklerdir.
Tasarının tamamını TBMM web sitesinde görebilirsiniz. Bu tasarıda ihtiyaç halinde her mesleği yurt dışından gelenlere icra ettirmenin yolu açılacağını belirtmekte yarar var. Dilerseniz noter bile bu kapsamda çalışacaktır. Yeter ki ihtiyaç olduğuna inanılsın. Tasarının 27. maddesi mimar ve mühendislerin çalışmalarını düzenlemektedir. Yurt dışından mimar ve mühendis yetiştiren okullardan mezun olmak yeterli görülmüş. 
Özetle bu yasa tasarısı çağın icaplarına uygun hale getirmek için bir takım kuralları güncellerken mesleklerimizin içinde yaşadığı yok edici rekabete birde yabancıları eklerse sakın şaşırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder