7 Mart 2015 Cumartesi

Hangi mesleği seçeceğim?

Hangi mesleği seçeceğim?

Lise son sınıfta değil, artık çok erken yaşlarda alınması gereken bir karar, meslek seçimi ki, kendimize ona göre yatırım yapalım, işi şansa bırakmayıp hedefi ıskalamayalım.

* "Ben, hangi konulara ilgiliyim, neleri yapmaktan-neleri yapmamaktan hoşlanıyorum, yeteneklerim, kişilik özelliklerim neler" sorusuna yanıt verebilir misin? Ama en içten, gerçek halinle... Kendini lütfen geçiştirme, başkalarının değil, senin sen hakkında söylediklerine kulak ver. Örneğin, bir psikolog gibi empati kurabiliyor, sözcüklerle bir yazar kadar oynayabiliyor, bir ressam gibi şekillerdeki detayları yakalayabiliyor, bir mimar kadar yaşamak istediğin evin planlarını üç boyutlu olarak kafanda çizebiliyor olabilirsin. Ayrıca hobilerinin de önemli bir belirleyici olduğunu sakın unutma!

* Hayat bir Noel Baba olsa, bacadan sana ne bırakmasını istersin? Bol para-lüks yaşam, küçük ama bahçeli bir ev-huzur, geçinecek kadar para-ün gibi seçenekleri çoğaltmak mümkün. Senin ne istediğini, biz elbette bilemeyiz. O yüzden haydi, başla kendi hayalini kurmaya...

* Sadece karakteristik değil, fiziksel özellikler de önemli, başarılı bir iş hayatı için. Örneğin küçük yaşta pilot olmak isteyip, sınavlarını kazandıktan sonra sağlık kontrollerinde bu hayalinle vedalaşmak zorunda kalabilirsin. Bu yüzden istediğin bölümde, teorik olarak mesleği belki dört dörtlük öğrenmiş olabilirsin. Peki, uygulamaya geçince de başarılı olabilecek misin?

* Seçmek istediğin meslek hakkında yeterince bilgiye sahip olman, o mesleğin artı ve eksilerini, senin ilgi ve yeteneklerinle ne kadar özdeşleştiğini bilmen de çok önemli. Bu meslekte ne iş yapılır, çalışma ortamı nasıldır, ne kadar para kazanılır, senin çalışmaya başlayacağın yıllarda mesleğin durumu ne olabilir, staj, zorunlu hizmet, master, bir veya birkaç yabancı dil gibi koşullar gerektirir mi tarzı soruların cevaplarıyla yüzleşme zamanın geldi. İnternet üzerinde araştırmalar yapmak, bizzat bu işi yapanlarla konuşmak, bol bol gözlemde bulunmak, rehber öğretmeninden fikirler almak, seçim yapmanı kolaylaştıracaktır.

* Seni mesleğine hazırlayacak okulu belirlerken de dikkat! Mesleğin, hangi öğretim kurumlarında bölümü var, belirleyeceğin bu bölüme hangi taban-tavan puanıyla kaç öğrenci alınıyor, kaç yıl eğitim veriliyor, paralı mı-parasız mı, karşılayabilir misin-karşılayamaz mısın, yeri ve sunduğu olanaklar sana uygun mu, bir de bunlara bak bakalım.

* Tabii, bu işin ayrıca orta eğitim sistemi ve ÖSS ayağı var. Lisede sınıf geçme, bölüm belirleme olayları hemen her yıl değişiyor. Aman, çok dikkatli ol, lise 1`de belirleyeceğin bölümle seçmek istediğin mesleğin doğru orantılı olmasına dikkat et. Yoksa kendini, sosyal bilimler alanında öğrenim görürken, fen ve matematik puanı ile öğrenci alan yüksek öğretim programlarını isterken bulabilirsin. Bu arada okuduğun lisenin başarı puanının, ÖSS puanını doğrudan etkilediğini de sakın unutma!

* Sen sen ol, ÖSS öncesi tercih formunu çok dikkatli doldur. Yoksa, örneğin ODTÜ Gıda Mühendisliği yerine, kendini Akdeniz Üniversitesi
Ziraat Fakültesinde bulabilirsin:)

* Ve bir hatırlatma! Bildiğimiz, tanıdığımız mesleklerin yanında, gelişen dünya ile birlikte yepyeni alanlar da var olmaya başladı. Tercihlerini yaparken, onlara da bir göz gezdirmeyi sakın unutma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder