10 Mart 2015 Salı

Çok iyi maaşı olan 6 ilginç iş

Önemli not: Maaşların hepsi yıllık, brüt ücretlerdir.
1. Özel uşak
“Bir uşak, başkalarıyla ilgilenerek başarılı olabilir.”
Ne kadar maaş alır? İngiltere’de yıllık 60 bin-90 bin pound arası. (Yaklaşık 220 bin-330 bin TL arası) Denizaşırı ülkelerde ise bu miktar en az 80 bin pound’a (293 bin TL) kadar çıkıyor. İngiliz Uşak Akademisi’nin (British Butler Academy) müdürü ola Sara Vestin, “Akademimizden eğitim alan giriş seviyesindeki bir uşak, 35 bin pound (128 bin TL) alır. Yine bizden mezun olan çok deneyimli bir özel uşak ise, 150 bin pound (yaklaşık 550 bin TL) maaş alabilir” diyor.
İş tanımı: Bir özel uşak, işverenin verdiği her görevi yerine getirir. Gardrobunu düzenlemekten şöförlüğe, oradan da evcil hayvanların bakımını yapmaya kadar pek çok görevi olabilir. En çok yaptığı işler arasında diğer çalışanları yönetmek, her öğünde yemekleri servis etmek, ayakişlerinin yapılmasını sağlamak, misafirlerle ilgilenmek, restoranlarda rezervasyon yaptırmak, evin güvenliğini sağlamak, evin düzenli ve temiz olduğundan emin olmak, yemek yapmak ve diğer ev işleri bulunuyor. En önemlisi de, kişisel olarak hizmet veriyor; zengin işverenlerinin tüm ihtiyaçlarıyla, özel olarak ilgileniyor.
Aranan özellikler: Uşak olmak için özel gereklilikler yok. Ancak İngiliz Uşak Akademisi’nden ya da İngiliz Uşak Enstitüsü’nden bu konuda ders almak mümkün. Vestin, VIP müşterilerin ve işe alım konusunda danışmanlık veren kişilerin sık sık Akademi’yi ziyaret ettiğini ve iyi öğrenciler aradığını söylüyor.
Bu işte başarılı olabilmek için ne gerekiyor? Vestin, uşaklık mesleğinde başarılı olabilmek için “hizmet etmeye uygun bir aklınız” olması gerektiğini söylüyor. Yani başkalarının ihtiyaçlarını gidermek ve onların bakımını üstlenme anlayışını benimsemiş olmalısınız. “Çok iyi bir aktör de olsanız, bu tip bir anlayışa sahip değilseniz, işi yapamazsınız.” Vestin aynı zamanda, detaylara önem veren, soğukkanlı ve her türden insanla uğraşmaya hazır kişiler olmanız gerektiğini de söylüyor.
İşin en kötü tarafı: Uzun saatler boyunca çalışabilirsiniz ve önceden kestirilemeyen bir çalışma programınız olabilir. Bu yüzden de ailenize zaman ayırmanız zorlaşabilir. Aynı zamanda uşaklar bir nevi izolasyon yaşıyor. İşverenlerle aradaki kültürel farklılıklar zorluk yaratabiliyor. Üstelik, her işveren de kibar ve düşünceli davranmayabiliyor.



2. Ahlaklı hacker’lar
Teknolojiye yönelik bir tutku hissetmek, detaylara dikkat eden, dikkatli bir bakışa sahip olmak gerekiyor.
Ne kadar maaş alır? Takım liderleri yılda 60 bin-90 bin pound arasında (yaklaşık 220 bin-330 bin TL arası) maaş alırken, işe yeni başlamış ve yetenekli bir hacker en az 35 bin-50 bin pound arası (yaklaşık 128 bin-183 bin TL arası) maaş alıyor.
İş tanımı: Şirketler, ahlaklı hacker’ların sistemlerine sızmasını ve sistemin ne kadar iyi korunduğunu test etmesini istiyorlar. Böylece gerçekten bir siber saldırı yaşandığında, şirketin altyapısı hazır oluyor. Bu kişilere “sızma deneycileri” ya da “beyaz şapkalılar” da deniyor.
Aranan özellikler: İngiltere’de hükümete bağlı bir yerde çalışabilmek için, hacker’ların bazı yeterliliklere sahip olması gerekiyor. Bilgi Güvenliği İçin Ulusal Teknik Otorite’den alınmış bir yeterlilik belgesi (National Technical Authority for Infırmation Assurance, CESG) ve Hükümet İletişim Merkezi’nin (Government Communications Headquarters, GCHQ) belirlediği ek yeterlilikleri de sağlamış olması gerekiyor. Crest, Tiger ve Cyber Scheme tarafından yeterlilik sağlanıyor. Finans hizmetleri sektöründe bazı özel işler yapanlar için, Crest yeterlilik belgesi zorunlu sayılıyor.
Aynı zamanda bu işi yapabilmek için akademik bir eğitim de gerekiyor. Londra’daki Royal Holloway Üniversitesi’nden, Greenwich, Lancaster ve Glasgow Caledonian üniversitelerinden de eğitim alınması gerek. Crest şirketinin başkanı Ian Glover, illa ki bilgisayar bilimleri konusunda derece almış olmanın şart olmadığını da söylüyor. Giles, “Bu sektör, özgür bir düşünce platformu şeklinde işliyor. Pek çok farklı bölümden mezun ve farklı yetenekleri olan bireyler, bu işi yapabiliyor. Genelde insanlar bu mesleği seçerken ona uygun eğitim almıyorlar. Çünkü ‘sistem’ genelde insanların eğitim ve çalışma tarzlarıyla uyumlu değil.”
Bu işte başarılı olabilmek için ne gerekiyor? Ahlaklı hacker olabilmek için teknoloji ve detaylar konusunda tutkulu olmalısınız. Aynı zamanda analitik çalışan bir akla sahip olmalı, zor problemleri çözebilmeli ve gözlemlerinizi bir üst yönetime açık açık aktarabilmelisiniz.
İşin en kötü tarafı: Siber güvenlik konusunda danışmanlık veren Nettitude adlı firmada çalışan Matthew Gough, “Bazen bir müşteri, test yapmamız için bizi çağırıyor. Ancak daha önceki bir açık debebiyle datalarının çoktan çalınmış olduğunu görüyoruz. Şirketin müşterilerine ait hassas bilgilerin, hacker’lar tarafından çalınmış olduğunu anlatmak zorunda kalıyoruz. Bu da hoş bir durum değil” diyor. Boş zamanlarınızı, yeni çıkan atak şekilleri konusunda bilgilenmeye harcıyorsunuz. Uzmanlardan oluşan danışmanlık şirketleri, esnek olmanızı ve seyahat yapmaya uygun durumda olmanızı bekliyor.



3. Bomba imha dalışçıları
"Derinliklerde baya baya tek başınıza kalıyorsunuz.”
Ne kadar maaş alır? İngiltere’de özel sektör için çalışanlar, yılda 60 bin pound (yaklaşık 220 bin TL) alabilir. İngiltere dışında ise her 3 ayın 2’sinde çalışarak 100 bin pound (yaklaşık 367 bin TL) kazanabilir. İdari görevdekiler, günlük 50-100 pound (yaklaşık 183-367 TL) arası, ekstra bir para kazanabiliyor.
İş tanımı: Denizin dibine dek inmek, henüz patlamamış durumdaki patlayıcı, bomba, mayın vb şeyleri bulmak. Daha sonra bunları güvenli şekilde karaya çıkarmak ya da denizin altında güvenli bir şekilde imha etmek.
Aranan özellikler: Öncelikle İngiltere’de gerekli olan dalış belgelerini almış olmanız gerek. Sonrasında, açık denizde dalmak için, HSE adlı deniz yüzeyine dalabilmek için gereken değerlendirmeyi geçmelisiniz. Aynı zamanda dalış için gereken ilkyardım kursunu bir kez daha almalı, sonra da açıkdenizdeki dalışlarda hayatta kalma denemeleri yapmalısınız. Şirketler aynı zamanda sualtı denetcisi ve acil tıbbi teknisyeni gibi de çalışmanızı bekliyor. İngiliz donanması, bu konularda ücretsiz eğitim vermekte. Bu kursları dışardan almanın ücreti ise, eğitim başına 15 bin pound (yaklaşık 54 bin TL).
Üstelik bu sadece dalış kısmı. Sualtında patlayıcı imhası konusunda çalışan Daniel Roantree, bombaları imha edebilmek için patlayıcı mühimmat imhası eğitimi, yani EOD yeterlilik belgesi almak gerektiğini söylüyor. Roantree, 8 yıl boyunca donanmanın denizde patlayıcı arayan “temizlik ekibinde” çalıştığını söylüyor. Bunun da 6 yılı, bomba imha ekibinde çalışarak geçmiş. Daha sonra Irak’ta EOD turuna çıkmış. “Ancak ben kendimi bu konuda bir uzman olarak görmüyorum” diyor Roantree.
Bu işte başarılı olmak için ne gerekiyor? Stresli durumlarda sakin kalabiliyor olmanız gerekiyor. Roantree, “Derinlerde baya tek başınıza kalıyorsunuz. Sıfır görüşünüz oluyor ve çok kısa zamanda bitirmeniz gereken bir işiniz var. Ayrıca küçük yerlerde çok fazla insanla kalmayı sevmiyorsanız, bu işi yapmayı unutun. Bir ay ya da daha uzun bir süre boyunca hemen hemen 10 kişiyle aynı ufak alanda kalıyorsunuz. Her yerinize kramp giriyor. Kişisel alan, lüks bir ihtiyaca dönüşüyor” diyor.
İşin en kötü tarafı: Yılın en az 6 ayını evinizden uzakta geçireceksiniz.



4. Yarış mühendisi
Yarış mühendisleri, arabanın sürücüsü ile mekanikerler arasındaki ilişkiyi yürütüyor.
Ne kadar maaş alır? Yeni mezun olanlar yıllık 25 bin-30 bin pound (yaklaşık 91 bin-110 bin TL)arası bir parayla işe giriyorlar. Yeni işe başlayanlar, birkaç yılın sonunda junior mühendis pozisyonuna yükselebiliyor. Biraz deneyim kazandıktan sonra maaşları en az 40 bin pound’a (yaklaşık 146 bin TL) çıkmış oluyor böylece. Daha kıdemli yarış mühendisleri, yılda 50 bin-90 bin pound (yaklaşık 183 bin-330 bin TL) arası bir maaş alabiliyor. Terfiler sonucunda bu para milyon poundlara kadar ulaşabiliyor.
İş tanımı: Motor Sporları konusunda hizmet veren JRM Grup’ta çalışan Jamie Muir, yapılan işi şöyle tanımlıyor; “Bir yarış mühendisinin görevi, yarış arabasıyla ilgilenen mekanikerler ile sürücü arasında tercümanlık etmektir. Mühendis sürücüden geri bildirim alır, sonra elindeki bilgileri analiz eder ve maksimum performansa ulaşılabilmesi için nasıl ayarlamalar yapılacağına karar verir. Daha sonra da bu kararlarının mekanikerler tarafından uygulanmasını sağlar.”
Mühendisler yarış boyunca yeteneklerini konuşturuyor. Bilgisayar monitörlerine bakılarak tasarım, bilgilerin analiz edilmesi, simülasyon yapılması, araç dinamikleri, test etme ve geliştirme aşamalarını yönetiyor. Ancak Muir’e göre, esas önemli iş elle yapılanı. Muir, “Mekanikerlerden oluşan ufak bir takım, arabanın bakımının yapılmasını, ayarlarının doğru olmasını ve gelişimini sürekli takip ediyor. Böylece teknik bir arıza yaşanması riskini en aza indiriyorlar ve podyumdaki yerinize mal olabilecek hataları önlüyorlar” diyor.
Aranan özellikler: Matematik ve fizik konusunda bilgili olmak, mümkünse otomotiv/makine mühendisliği ya da motor sporları teknolojileri konularında üniversite diplomasına sahip olmak. Pratik deneyime sahip olmak, yarış takımlarında çalışan mühendisler için aranan bir özellik. Bu yüzden üniversite eğitimlerinde başarılı olmak isteyen mühendisler, boş zamanlarında yarış takımlarında bedava çalışabiliyor ya da izne ayrılan birinin yerine geçmek için uğraş veriyor.
Bu işte başarılı olmak için ne gerekiyor? Baskı altındayken düzgün şekilde çalışabiliyor olmanız gerekiyor. Muir, “Yarıştaki ortam ve durum sürekli değişiyor. Önünüzdeki durumu çabucak analiz etmeli, doğru şekilde karar alabilmeli ve bunu da doğru şekilde anlatabilmelisiniz” diyor.
İşin en kötü tarafı: Uzun çalışma saatleri. Motorsporları Endüstrisi Derneği’nin (Motorsport Industry Association) CEO’su Chris Aylett, “Yarış mühendisleri 7/24 çalışıyorlar. Başarılı olmak için de bu işe yüzde yüz bir gönül bağı gerekiyor” diyor.

5. Elektrik hatlarına yakın uçan helikopter pilotları
Enerji hatlarının yakınına gidince ellerinizin titrememesi ve sakin bir kafanızın olması önemli.
Ne kadar maaş alır? Yıllık 65 bin pound (yaklaşık 237 bin TL)
İş tanımı: Yüksek akımlı elektrik hatlarına yakın şekilde uçmak, hatların kamera kullanarak denetlenmesi, enerji firmasının potansiyel arızaları anlamasının sağlanması.
Aranan özellikler: Özel ve ticari helikopter pilotluğu için ehliyet alınması gerekiyor. Bu işe başvuracak adayların, firmaların kullandığı helikopter modelleriyle, kapalı aşağı hava yollarında 2 bin saatlik uçuş deneyimine sahip olması de önemli. GB Helicopters firmasının harekat müdürü Abi Hensby, “Elektrik hattı denetimleri için AS355 Twin Squirrel modelini kullanıyoruz. Pilotların bu helikoptere uygun eğitim almış olmaları gerekiyor. Pilotlar aynı zamanda, 6 ayda bir denetleniyor” diyor.
Bu işte başarılı olmak için ne gerekiyor? Titremeyen eller ve sakin bir kafa önemli. Pilotlar bazen elektrik hatlarına 6-7 metre kadar yaklaşmak zorunda kalıyor, ya da yerden sadece 9-10 metre yükselerek de çalışabiliyorlar. Bu esnada heyecana kapılmamak ve yüksekliği sabit tutmak önemli.
İşin en kötü tarafı: Western Enerji Dağıtım Şirketi’nde çalışan Robin Tutcher, “Bu işin hiçbir negatif yanı yok” diyor ve ekliyor; “Evet, işin bazı zorlu yanları var. Bazen tarlasının orta yerinde çömelmiş, pantolonunu indirmiş haldeki bir çiftçiyle karşılaşabiliyoruz uçuş sırasında. Bu tip durumlarda el sallamamaya dikkat etmek gerekiyor.”



6. Sosyal mühendis
Ne kadar maaş alır? Yıllık 50 bin-80 bin pound (yaklaşık 182 bin-292 bin TL) arası. Yeni mezun olan kişiler yılda 25 bin pound (Yaklaşık 91 bin TL) maaşla başlıyor, ancak deneyim ve yetenekler arttıkça, maaş da artıyor.
İş tanımı: Sosyal mühendisler, şirket çalışanlarını oyuna getirerek, şirketle ilgili gizli bazı bilgileri dışarı sızdıracaklar mı diye kontrol ediyor. Pen Test Partners şirketinde çalışan Tom Roberts, “Biz kötü insanlar değiliz” diyor ve ekliyor; “Yine de kötü adamları taklit ediyoruz. Böylece müşterilerimiz başarılı olmalarını engelleyecek saldırıların nasıl ve neden ortaya çıktığını anlayabilsin.”
Roberts kimlik hırsızlığı ve telefon manipülasyonu gibi güvenliği tehdit eden hareketlerin ardındaki psikolojik ve teknik detayları anlamak gerektiğini söylüyor. Daha sonra, modern binalara ve işyerlerine ulaşmak için her gün kullanılan güvenlik işaretleriyle cihazların tasarlanması ve üretimine başlanıyor.
Aranan özellikler: Sosyal mühendisler genelde bilgi işlemleri alanında diploma almış oluyor. Öte yandan psikoloji konusunda bilgili olmak da işe yarıyor. Pazarlama, eğitmenlik ve müşteri ilişkileri konusunda çalışmış olmak da aranan özellikler arasında.
Bu işte başarılı olabilmek için ne gerekiyor? Karşınızdakine belli etmeden yalan söyleyebilmek, bulunduğunuz ortamda göze batmadan ortama uyum sağlamak. İşinde iyi olan sosyal mühendislerin yüz ifadelerini doğru şekilde okuması, bir insanın yazılarında ve konuşmalarında yer alan bazı nüansları yakalayabilmesi gerekir. Roberts’a göre daha da önemlisi, etik anlayışınızın ve hukuk bilginizin de çok sağlam olması gerekiyor.
İşin en kötü yanı: “İnsanları kolayca okumaya başlayınca, iş dışındaki hayatınız zorlaşabiliyor. Fazlasıyla şüpheci hale geliyorsunuz. İnsanlar yaptığınız işi yanlış anlayabiliyor. Sosyal mühendisler casus değillerdir ve öyleymiş gibi de davranmazlar. Ancak pek çok insan bizi yine de bu şekilde etiketliyor,” diyor Roberts.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder