20 Mart 2015 Cuma

Bölüm değil meslek seçimi yapıyorsunuz

Bölüm değil meslek seçimi yapıyorsunuz


Üniversitede bir bölümü seçmek aynı zamanda gelecekte yapacağınız mesleğe karar vermek demektir. Bu nedenle tercih dönemi üniversite adayları için çok önemli. Unutmayın meslek seçimi, yaşam biçimini de belirleyen bir süreç.

“Puanım ziyan olmasın”, “Açıkta kalmayayım” gibi kaygılarla puanın yettiği yere gitmek pek de doğru değil. Türkiye’de hem devlet, hem de vakıf üniversitesi sayısı arttı. Artık, açıkta kalma, bir yeri kazanamama oranı gittikçe düşüyor. Bunun için de adayların eğitim almak istedikleri alanla ilgili çok iyi bilgi sahibi olması gerekiyor. Üniversiteleri araştırmaları, mezunlarla konuşmaları ve o bölümde ders veren öğretim üyelerini tanımaları şart. Tercihlerinizi belirlemeden önce üniversitelerin internet sayfalarını inceleyin, mezunlardan bilgi alın. Şehir ya da bölüm ikileminden kaldıysanız en önemli olan şey bölüm seçimi. Okumak istediğiniz bölümü en iyi hangi üniversetede eğitim verdiğini öğrenerek orayı hedefleyin. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aylin İldem, anne-babaların bu süreçte çocuklarına üniversite veya bölüm baskısında bulunmaması gerektiğini söyleyerek, “Aileler, bu tür baskıcı tutumları çocuklarını korumak ve kendilerine bağlı kalmalarını sağlamak için tercih edebiliyor. Ancak, bu tutum çocukların kendilerini korumayı öğrenme süreçlerini sekteye uğratabilir ve aradaki bağların zayıflamasına neden olabilir.” dedi. İldem, ailelerin baskıcı tutumlarının bir diğer nedenin kendi hayatlarında başarmak istedikleri ancak başaramadıkları bir şeyi çocuklarına yaptırma ve bu sayede kendi özlemlerini giderme ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bazı ailelerde ise aile büyüklerinin mesleği gençlere miras kalır. Her ne sebeple olursa olsun, ailelerin kendi istekleri, endişeleri ve özlemleri doğrultusunda çocuklarını baskı, zorlama ve engelleme yoluyla yönlendirmemesi gerekir. Ancak, öğrenciler üniversite ve meslek seçimi sürecinde yalnız kalmamalı da. Seçimin tamamen çocuğa bırakılması ve çocuğun alternatifler karşısında nasıl karar vereceğini bilememesi, doğru bir seçimin yapılmasını engelleyebilir. Aileler, hem kendi bilgi ve deneyimlerini çocuklarıyla paylaşarak, hem de çocuklarının merak ettiği soruların yanıtlarını birlikte arayarak çocuklarının yanında olduklarını onlara hissettirebilir.”
MESLEK SEÇİMİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
- Üniversiteye bir girsem gerisi kolay
- İyi bir üniversite olsun da hangi bölüm olduğu önemli değil
- Ancak dört yıllık bir üniversite eğitiminde saygın ve güvenceli bir meslek edinebilirim
- Geleceğin mesleğini seçmeliyim
- Saygı görmek için saygın bir mesleğin üyesi olmalıyım
- Yaşam boyu sürdüreceğim mesleği seçme aşamasındayım
- Babamın mesleğini sürdürmek önemli
- Puanıma uygun bölümde okumalıyım
YAPACAĞIN İŞE EN UYGUN OKULU SEÇTİM
Hümeyra Çolak (2013 DİL-2 ve 3 ile YGS Türkiye birincisi, İstanbul Erkek Lisei mezunu, Koç Üniversitesi Hukuk öğrencisi):Tercih yaparken okumak istediğim bölümü biliyordum. Okul seçerken de ileride hukuk alanında nasıl bir iş yapmak istediğime ve hangi okulun beni bu işe yaklaştıracağına baktım. Ayrıca, okulun kampus hayatı, sunduğu imkânlar, eğitim kadrosu gibi kriterleri de inceledim. Bu kriterlerden benim için en önemlilerini sağlayan bir okul bulmaya çalıştım. Tercih yapacak arkadaşlara da tavsiyem kriterlerinde öncelik belirlemeleri ve yazacakları okulun her kriterde en üstün değil, öncelikli kriterlerinde üstün olmasını beklemeleridir.
PUANA GÖRE DEĞİL, KENDİNİZE GÖRE TERCİH YAPIN
Prof. Dr. Naci Gündoğan (anadolu üniversitesi Rektörü):Üniversite tercihi adayın gelecek kariyerini belirleyen en kritik aşamadır. Bu nedenle sadece üniversiteye girmiş olmak için bir tercih yapmayın. Gerçekten gelecekte çalışmayı planladığınız ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bölümü ve üniversiteyi tercih edin. Bunun için de gönlünüzdeki üniversite ve bölümde eğitim gören ve mezunlarla görüşün. Tercih yaparken istediğiniz bölümleri bir önceki yılın puanlarına göre sıralanıyor. Puanı yüksek olan üniversite her zaman eğitim kalitesi görece yüksek olan üniversite ya da o aday için en uygun üniversite anlamına gelmiyor. Üniversite ve bölüm puanlarını belirleyen birçok faktör var. Örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bulunan üniversiteler şehir avantajı nedeniyle daha çok tercih ediliyor ve puanları yüksek olabiliyor. Sadece puana bakarak sıralama yapmak istemediğiniz bir üniversite ve bölüme girmenize neden olabilir. Tercih yaparken üniversitelerin fiziksel koşulları, öğretim kadrosu, sosyal imkânları, şehrin ulaşım ve konaklama durumu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak sıralamanızı yapın. Unutmayın, gelecekteki hayatınızla ilgili çok önemli bir karar verme aşamasındasınız. Bu süreçte kulaktan dolma bilgilerle itibar etmeyin. Tercih edeceğiniz bölüm, meslek ve üniversite hakkında iyi bir araştırmayla doğrudan kendiniz bilgi edinin. Gelecekte bir mesleği gerçekten başarıyla yapabilmenin yalnızca yüksek puanlı bölümleri bitirmekle mümkün olmayacağını bilin.
MERAK ETİKLERİNİZ
- MF-TM-TS-DİL puan türü ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci alan programlara da başvurabilir miyim?
Bir aday, hem LYS’ deki puan türüyle tercih işlemleri neticesinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilip, hem de Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara başvuruda bulunabilirler. Her iki programa kayıt hakkı kazandıkları takdirde istediklerine kayıt yaptırabilir.
- Okul birincisiyim. Bu yıl yerleşemezsem önümüzdeki yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanabilir miyim?
Okul birinciliği kontenjanından sadece mezun olduğunuz yıl faydalanabilirsiniz. Sonraki yıllarda okul birinciliği kontenjanından üniversiteye yerleştirilmeniz mümkün değil.
- 2014 ÖSYS’ de herhangi bir Açıköğretim programına ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday, 2015 ÖSYS’ye girdiğinde puan kaybına uğrar mı?
Açıköğretimin kontenjansız programlarından birine yerleştirilen öğrenci, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın bir sonraki yıl sınava girdiğinde puan kaybına uğramaz. Ancak kontenjanlı bir programa yerleşirse örneğin İşletme gibi Ortaöğretim Başarı Puanı(OBP) yarı yarıya düşer.
- Yurtdışında eğitim görmek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?
Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan yurtdışı programlarını yerleştirme puanlarıyla tercih edebilecekleri gibi, ÖSYM’nin kılavuzunda yer almayan diğer üniversitelere de yerleşebilir. Kılavuzda yer almayan üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, gitmek istedikleri üniversitenin koşullarını yerine getirerek, bu üniversitelere bireysel olarak başvuruda bulunabilir. Bazı üniversiteler YGS ve LYS’ye girme ve ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan bir programı kazanma koşulu ararken, bazı üniversitelerde sadece YGS ve LYS’ye girme koşulu arayabilir. Bazı yurtdışı üniversitelere ise YGS ve LYS’ye girmeden de başvuruda bulunmak mümkün olabilir. Adayların ileride mağduriyet yaşamamak için yurtdışındaki üniversitelerin YÖK tarafından denkliğinin olup olmadığını çok iyi araştırmaları da gerekiyor.
- Merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilir mi?
Sınavsız geçiş de dahil merkezi yerleştirme sonunda açıköğretimin kontenjansız programları hariç hariç bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuruda bulunamaz.
- Genel lise çıkışlı adaylar 2 yıllık Meslek Yüksekokulu tercihi yapamayacaklar mı?
“Sınavsız Yerleştirme” sonrası boş kalan kontenjanlar için yerleştirme yapılacağı için Y-YGS puanları dâhilinde koşullarını karşılayabildikleri takdirde 2 yıllık meslek yüksekokullarından tercih yapabilecek.
- YGS’den 140 barajını geçemedim. Bu durumda vakıf üniversitelerine girebilir miyim?
İster devlet, ister vakıf üniversiteleri olsun öncelikle tercih yapabilmek için meslek yüksekokulları için 140, lisans programları için de 180 puan barajını aşmak gerekir. Özel yetenek sınavıyla alan lisans programları için de 140 puan barajını geçmek yeterli.
- Puanı belli olmayan bölümleri tercih ederken neye dikkat edelim?
Puanı belli olmayan bölümler ya yeni açılmıştır, ya ismi değişmiştir, ya da puan türü değişmiştir. Yeni açılmış bir bölüm tercihlerinde; aynı ildeki üniversitelerle karşılaştırıp onların puanları ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı.
- Merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleştirildim, ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?
Sınavsız Geçiş de dahil Merkezi Yerleştirme sonunda açık öğretim programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuramazlar.
Puanlarda sürpriz yükselme ve düşüşler olabilir
Son üç yılın başarı sıraları birkaç istisna üniversite ve bölüm dışında her yıl düşme eğilimi gösteriyor. Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, bunun nedenini üniversite ve kontenjan sayısının artmasına bağlıyor. Yeşilyurt’un adaylar tercih yaparken önerisi şöyle:
Tercihleri oluştururken bütün puan türleri için geniş bir aralıktan tercih yapın. Adayın aldığı başarı sırasının yüzde 50 üstünden başlayıp, yüzde 100 altına kadar tercih yaptırmak uygun olur. Özellikle TM ve TS puan türlerine göre yapılacak tercihlerde yüzde 50 aralığı yüzde 30’a kadar çekilmeli ve yüzde 100’ün altına kadar (hatta yazabileceği yere kadar) tercih yapmalı. Çünkü TM ve TS tercihlerinde sürpriz düşüşler ve yükselişler olabiliyor. Ayrıca adaylar tercih yaparken bir önceki yılın kontenjanları ile bu yılın kontenjanlarını karşılaştırmalılar. Azalan ya da artan kontenjanlara da dikkat etmeliler. Her yılın kendine özgü sürprizleri olabileceği gibi bu yıl da sürpriz yerleşmeler, düşen ya da yükselen bölümler göreceğiz. Bu kadar kontenjanın olduğu bir yerde mutlaka sürprizler (özellikle vakıf üniversitelerinde) olacak. 30 tercih yapılacağı için ortalama 20’inin üzerinde tercih yaptırmakta yarar var.
  
DOĞRU TERİHİN PÜF NOTLARI
- Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazın ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayın.- Tercihlerinizin baştan 4-5 tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.
- Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyin. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsanız sonlardaki birkaç tercih sıranıza, girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programları yazabilirsiniz.
- İstekleriniz önemli. Sizin için ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak önemliyse, sonlardaki birkaç tercihinizi kendi sıralamanızın çok altında başarıya sahip programlardan yazabilirsiniz.
- Tercihlerinizi yaparken önce dört yıllık programlar sonra da AÖF programları yazılacak diye bir kural yok. Puanınıza ve isteklerinize göre bu programları karışık olarak da tercih listenizde sıralayabilirsiniz.
- Hangi üniversitenin hangi bölümüne gireceğinizi puanınız değil başarı sıranız belirleyecek. Üniversite sınavı diğer merkezi sınavlarda olduğu gibi bir sıralama sınavı. Bu tür sınavlarda önemli olan diğer adaylara göre başarı sırası. Sıralamalarda yıllara göre değişkenlik göstermeyeceğinden adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmaları en doğru işlem olacak.
ÖNCELİĞİNİZ İLGİ ALANINIZ
Mert Mestanoğlu (2013-LYS MF-2, MF-3 Birincisi, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi): Tıp fakültesini tercih ederken benim için en önemli etkenler üniversitenin akademik kadrosu, bilimsel anlamda bana katacağı vizyon ve kişisel gelişimim için bana sağladığı olanaklar oldu. Üniversite tercihi yaparken önemli olan ilk gününden mezun olduğunuz güne kadar size neler katabileceği ve üniversite sonrası hayatınıza sizi ne kadar hazırlayabileceğidir. Bölüm tercihi sırasındaki en önemli faktörler ise sizin ilgi ve yönelimlerinizdir. İnsan sevdiği işi yaptığında kuşkusuz başarıya ulaşır. Bu yüzden diğer aile bireylerinin adayı bazı seçeneklere zorlaması doğru değil.
AİLELER TERCİHTE ÇOCUKLARINA BASKI YAPMAMALI
Prof. Dr. A.Murat Tuncer (Hacettepe Üniversitesi Rektörü): Ülkemizde bir lisans programını seçmek aynı zamanda bir meslek alanını da seçmek demektir. Meslek seçimi sürecinde bireyin ilgi ve yetenek ile çevresel koşullar önemli. Burada amaç, tercih yaparken en yüksek puan ile öğrenci alan üniversiteye girmek değil, kişisel özelliklerinize uygun olan, gerçekten kendinizi geliştirebileceğiniz en uygun ortamı seçmek olmalı. Kendi yetenek, ilgi ve beklentilerinizi iyi değerlendirin. Meslek bireyin kendini gerçekleştirme yoludur. “Puanım ziyan olmasın” “açıkta kalmayayım” gibi daha çok dershane, okul, aile ve çevrenin yarattığı baskı ile oluşan kaygılara düşmeden kendinize uygun tercihler yapın. Aileler çocuklarının, çok yüksek puan ile kabul eden üniversite ve bölümlere girmesi ile “övünmek” yerine “kendi istediği yeri” seçmelerine destek vermeli. Tercihinize yerleştikten sonra değiştirmeniz güç olacağı için bilinçli bir tercih yapın. İstemediğiniz bölümleri tercih listenize almayın. Tercih sürecinde karşılaşılan en önemli hatalardan biri de sadece puana bakarak tercihlerin yapılmasıdır. Diğer bir hata da adayın yaşadığı ildeki üniversiteleri tercih etme eğilimidir. Oysa öğrencinin kapasitesi ve yeteneği daha nitelikli bir üniversiteyi kazanmaya elverişli olabilir. Aileler çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmamalı, onların istemedikleri programlara girmeleri için zorlamamalıdır. Hukuk, tıp, bilgisayar mühendisliği, otomotiv mühendisliği, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, okul öncesi öğretmenliği gibi lisans programları ve meslek alanlarının çok tercih edilen bölümler olduğu söylenebilir.
MERAK ETTİKLERİNİZ
YGS’ deki puan türleri ile üniversitelerin hangi bölümlerine girilir?Bu puan türleri aşağıdaki yükseköğretim programlarına girişte kullanılıyor;
- Meslek Yüksekokullarının tüm programları (Tablo 3B ile 3A’ nın sınavsız geçişten boş kalan kontenjanları)
- Açık öğretim lisans ve ön lisans programları
- Özel yetenek gerektiren lisans programları
- Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları
- Okul birincisiyim, okuldan gelen puanım kaç olacak?
Okul birincisi olan bir öğrencinin AOBP’si 500 olacak. Yalnız bu puan ham puana eklenirken 0,12 katsayısı ile çarpılacak. Dolayısıyla ham puanınıza eklenecek puanınız 500X0,12=60 olacak.
- MF-TM-TS-DİL puan türü ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavı’yla öğrenci alan programlara da başvurabilir miyim?Bir aday, hem LYS’ deki puan türüyle tercih işlemleri sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilip, hem de Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara başvuruda bulunabilir. Her iki programa kayıt hakkı kazandıkları takdirde sadece tek programa kayıt yaptırabilirler. 
-Sadece özel yetenek sınavına başvuracak olan öğrencilerin tercih yapmasına gerek var mı?
Hayır, gerek yok. Çünkü bu adaylar merkezi yerleştirme ile değil tercih edecekleri okulun sınavlarına girerek ve özel koşullarına göre yerleştirilecekler. YGS’ de en az 140.000 puan barajını geçmeleri yeterli olur.
-Mühendislik fakülteleri ile teknoloji fakültelerinin eğitim alanları arasında farklar neler?
Öncelikle mühendislik fakülteleri daha çok bilgi ve teori ağırlıklı iken, teknoloji fakülteleri beceri ve uygulama alanına yönelik. Mühendislikte araştırma ve geliştirme hedeflenirken, teknoloji fakültelerinde ürün kalitesini oluşturma, güncel bilgileri detaylı bir şekilde uygulama, ürünleri ve üretim sistemlerini zenginleştirmek, verimliliği arttırmada güncel teknolojileri kullanmak, ekonomik sistemler ve emniyetli üretim yöntemlerini geliştirme hedefleniyor.
-Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına (MTOK)Yönelik Yüksek Öğretim Programları hangileri?
- Teknoloji fakültelerinin bulunduğu üniversiteler; Fırat (Elazığ), Karabük, S.Demirel (Isparta), Marmara (İstanbul), Gazi (Ankara), Sakarya, Kocatepe (A.Karahisar), Nevşehir, Karadeniz Teknik (Trabzon), Muğla üniversiteleridir. Bu üniversitelerde; mekatronik, enerji sistemleri, metalürji ve malzeme, otomotiv, imalat, yazılım, ağaç işleri, endüstri, bilgisayar, elektrik-elektronik, inşaat, makine mühendislikleri bulunuyor. Turizm fakülteleri, Gazi, Kırklareli ve Nevşehir Üniversitesi’nde bulunuyor. Turizm fakülteleri bölümleri; turizm rehberliği, gastronomi ve mutfak sanatları ve rekreasyon yönetimi bölümleri mevcut. Sanat ve tasarım fakültesi sadece Gazi Üniversitesi’nde var. Fakültede ise; grafik tasarımı, moda tasarımı, tekstil tasarımı ve üretimi, el sanatları tasarımı ve üretimi, tekstil tasarımı ve üretimi bölümleri bulunuyor.
- Adayın tercih listesinde yer almayan ama puanının yettiği programa yerleşmesi mümkün mü?
Yerleşme işleminin yapılabilmesi için tercihte bulunması gereklidir puanı yetse de tercih yapmazsa aday yerleşemez.
Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
Üniversite kontenjanları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttırılarak 1 milyon 6 bin 321 oldu. Bu yıl en çok kontenjan devlet üniversitelerine ayrıldı. Geçen yıl toplam kontenjan 908 bin 232 idi. Yükseköğretimde en çok kontenjanı 161 bin 557 ile Anadolu Üniversitesi aldı. Bunu sırasıyla 35 bin 301 kontenjan ile İstanbul Üniversitesi izledi.
BOL BOL ARAŞTIRMA YAPIN
Mustafa Mikdat Yıldırım 2013-LYS TM-1, TM-2 ve TM-3 birincisi (Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrencisi): Ben eşit ağırlık ile ilgili bölümleri düşünüyordum ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ile hukuktan mezun insanların bu alanlarla ilgili görüşlerini aldım. Üniversitelerin sitelerinden verilen derslere baktım. Üniversitelerde ilk yıl okutulan giriş derslerinin kitaplarına göz gezdirmek insana ilgi alanını keşfetmede yardımcı oluyor. Asla puana bakarak tercih yapmayın. Önemli olan sizin ne sevip ne sevmediğiniz, hangi bölümü ne kadar çok insanın isteyip istemediğiniz değil. Meslek hayatına atılmış insanların tecrübelerinden yararlanmak da çok faydalı. Puanın yettiği en iyi 5 üniversiteyi mutlaka gezin. Hocaların özgeçmişleri üniversitelerin başarısıyla ilgili en önemli ipuçlarından biri. Kampus hayatı da önemli bir etken. Üniversiteyi en iyi anlatacaklar 1 ve 3’üncü sınıflarda okuyan öğrencilerdir. 3’üncü sınıf öğrencileri hem daha tecrübeli oluyorlar, hem de mezun olmalarına bir yıl kalmış oluyor. Dolayısıyla çok daha realist cevaplar verebiliyorlar. Buna karşın birinci sınıf öğrencilerinin üniversiteyle ilgili ilk izlenimleri de çok önemli. Derslerin nasıl işlendiği, ders dışı aktivitelerin ne şekilde olduğunu okuyan öğrencilere sormak gerekiyor. Üniversiteyi sadece internet sitesinden veya öylesine gezerek tanımak çok yanıltıcı bilgiler edinmeye yol açabiliyor.
PUANA ESİR DÜŞMEYİN
Prof. Dr. Yıldırım Üçtuığ (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü):Tercih döneminin riskleri eskisi kadar büyük değil, çünkü açıkta kalma devri artık büyük ölçüde kapandı. Eskiden seçenek sayısı oldukça düşükken bugün nitelikli eğitim veren üniversitelerin sayısı ciddi artış göstermiş durumda. Vakıf üniversitelerinin önemli bir bölümü verdikleri nitelikli eğitimle yükseköğretim sistemi içerisindeki yerlerini güçlendiriyorlar. Üstelik vakıf üniversitelerinin bir avantajı daha var:
Program ve kontenjanlar büyük ölçüde arz-talebe göre biçimleniyor. Yani gençlerimize fiks menü değil gelişen ihtiyaçlar ve ilgi alanları doğrultusunda eğitim fırsatları sunuluyor. Puana esir düşmeyin. Gençlerimiz genellikle puanın tuttuğu en yüksek programı tercih ediyor. Ben bunu puana esir olmak olarak adlandırıyorum. Belki sınavda 10 puan daha az alsa çok daha fazla severek okuyacağı ve çalışacağı bir mesleği seçme imkanı olacakken sırf sıralamada daha üstte bir programı tutturduğu için “puanım ziyan olmasın” mantığıyla hayatını ziyan etmeyi göz alanlara bu söylediğim. Puana esir olma kadar bir diğer ciddi tehlike de “aileye, dersaneye, arkadaşlara tutsak olma” tehlikesi. Gençler, hayat sizin hayatınız. Yaşamınıza yön verirken mutlaka herkesin fikrini, görüşünü alın. Büyüklerinizin yaşam deneyimi sizinkinden fazladır. Üniversiteleri gezin ve özellikle de meslekler konusunda, bu mesleklerin ne gibi yetenekler istediği konusunda bilgi edinin. Ancak son karar sizlere ait olsun. Mesleğin kalıcı, üniversitenin geçici olduğunu unutmayın. Önceliğiniz seçeceğiniz meslek olmalı.
TERCİH YAPARKEN UNUTMAYIN
- Üniversitelerin başarı sırasını göz önünde tutun.
- Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaralarının neyi ifade ettiğini mutlaka okuyun.
- Okulun bulunduğu konuma dikkat edin.
- Bursluluk şartlarına ve eğitim dilini iyi değerlendirin.
- “Ne olursa olsun yerleşeyim.” demeyin.
- Uzmanlardan kesinlikle destek alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder