20 Mart 2015 Cuma

İŞKUR


'ENGELLİLERE MESLEKİ EĞİTİM VEREREK İŞE GİRMELERİNİ SAĞLIYORUZ.' 

Üretmek, kazanmak, yaşamak ve hayata katılmak... Bunları yapabilmenin tek yolu ise ekonomik özgürlüğün sağlanmasından yani iş sahibi olmaktan geçer. İşte bu nokta engelliler için çok önemli. Çünkü çalışmak, bir iş sahibi olmak ve kariyer yapmak engellilerin sosyal yaşam içinde aktif olarak hiç kimseye ihtiyaç duymadan bağımsız ve özgür olabilmelerinin en önemli gereğidir. İş sahibi olmayan bir engelli aynı zamanda üreten değil tüketendir. Bizde Engelsizkariyer.com olarak engellilerin üretime katılabilmeleri için yaşadıkları problemleri ve merak ettiğimiz tüm soruları sizler için İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun'a sorduk.




İŞKUR özellikle engelli istihdamına yönelik ne gibi hizmetler veriyor?

İŞKUR olarak biz özellikle bir istihdam kurumuyuz. Öncelikle engellilerin istihdam edilebilmesi için yapılması gereken ne ise 8 tane şube müdürlüğümüzdeki bütün birimlerimiz bunun çalışmasını yapıyor. Özürlünün işe yerleştirilmesini. Özürlülerin iş alabilme becerilerinin geliştirilmesi, belli bir mesleği yoksa mesleği olmadığından dolayı işe girmekte sıkıntı yaşıyorsa engellileri meslek edindirme ve meslek geliştirme kurslarına yönlendirerek mesleki eğitim vererek işe girmelerini sağlıyoruz.

Peki, engelliler İŞKUR' dan yararlanmak isterlerse ne yapmaları gerekir?

Çalışma yaşına gelmiş, 15 yaşını doldurmuş olan bir engelli, eğer sağlık kurulu raporu varsa ve çalışma gücünün de %40'ını kaybetmişse, raporu ile birlikte İŞKUR' a gelmesiyle biz onun durumuna, beden yapısına ve eğitim durumuna uygun olan işe yerleştirmeye çalışıyoruz. Ama mesleği yoksa meslek edindirme kurslarına dahil ederek işe girmesine çaba sarf ediyoruz. Açıklamamız gereken konu; engelli raporu çıkarmak için İŞKUR' a gelip İŞKUR aracılığı ile sağlık kurumlarına giderse, biz üst yazıyla gönderdiğimizden dolayı hiçbir şekilde hastanede yapılan tetkikler ve tahliller için rapor alırken ücret ödemiyorlar. Rapor aldıktan sonra kimlikleri ve engelli raporları ile en yakın İŞKUR' a başvurmaları sonucu durumuna uygun iş araştırması o zaman başlar.

Yaptığımız bir araştırmaya göre İŞKUR' a kayıtlı engellilerin %75'inin herhangi bir mesleği olmadığı görülüyor. Siz bu noktada neler yapıyorsunuz? Daha doğrusu bu ne gibi dezavantajlar getiriyor? Ayrıca engellilerin vasıfsız halden vasıflı hale gelmesi için ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz?

Engellilerin yalnızca %75'inin mesleğinin olmadığı değil aynı zamanda %70'inin de bizzat eğitimsiz olanlardan oluşuyor. Engellilerin eğitim seviyesi de düşük. Hem mesleği yok hem eğitim seviyesi düşük. Biz bu arkadaşlarımızın işe girmesi için özellikle mesleksiz olanları belli meslek dallarında eğiterek işe girmesi için uğraşıyoruz. 2007 yılı içerisinde 1898 engellimiz işletmelerle açmış olduğumuz mesleki eğitim kurslarına katıldı ve bunların işe girmesi sağlandı. 2007 yılı içerisinde 4664 özürlü işe girdi, bunların 1898'i genellikle mesleki eğitime katılarak işe alınabilme becerilerinin geliştirilmesiyle meslek edinmiş olanla birlikte şuan da iş gücü piyasasında yerini aldılar.

Kamuda özürlü istihdam açığı özel sektörde olduğu gibi çok yüksek. Bu açığın kapatılması için neler yapıyorsunuz? Ve yetkililere düşen görevler neler?



İstanbul'da kamuda özürlü açığı çok o kadar belirtildiği gibi değil. Rakamlara göre şu an itibari ile kamudaki özürlü çalışan sayısı 1848 açık kontenjana bakarsanız 347 kişi. Buna mukabil aynı şekilde kamuda da 138 tane kontenjan fazlası çalıştıran iş yeri var. Yani belirtildiği gibi İstanbul'da kamu sektöründe özürlü kontenjan açığı çok yoğun görünüyor ama aslında o kadar değil. Bugün kamu sektöründeki çalıştırılması gereken kontenjanın %90'a yakını dolu. Ancak yeni yeni beldelerin oluşması, bir takım İstanbul'a uzak bölgelerde işin olması, oraya özürlülerin istenmiş olan nitelikteki özürlüyü  gönderememiş olmamızdan dolayı açık olabilir. Fakat çok açık dememiz çok doğru değil. Özel sektörle ilgili söylenirse belki doğru diyebiliriz. Şu an itibariyle biz İstanbul'da 8 tane şube müdürlüğümüzün ortalamasına baktığımız zaman;  %64'lük oranında 50'nin üzerinde çalıştıran işletmelerin yasal hükümlülüğünü doldurduğunu görüyoruz ve özürlü çalıştırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder