20 Mart 2015 Cuma

Teknoloji ile birlikte kaybolan meslekler

Teknoloji ile birlikte kaybolan meslekler

Teknoloji ile birlikte kaybolan meslekler

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de kayboluyor.
Bowling labutu diziciliği
Bowling labutu diziciliği: Genellikle çocukların yaptığı bu işi artık makineler yapıyor.
Buz kesiciliği
Buz kesiciliği: Buzdolabı icat edilmeden önce zengin insanların evlerine götürülmek üzere devasa buz kalıpları kesen insanlar vardı.
 Fare avcıları
Fare avcıları: Özellikle Avrupa'da çalıştırılan bu insanlar, artan fare nüfusuyla mücadele ediyorlardı. O dönemde artan salgın hastalıkların sebebi olarak görülen fareleri avlıyorlardı.
 Gökyüzü dinleyiciliği
Gökyüzü dinleyiciliği: Gelişmiş radar sistemlerinden önce bu insanlar gökyüzünü dinleyerek uçakların çıkardıkları motor sesini duymaya çalışıyorlardı.
Mezar kazıcılığı
19. yüzyılda yasal yollardan kadavra elde etmek çok zor olduğu için tıp fakülteleri tarafından çalıştırılan bazı insanlar üniversitelere kadavra götürmek için mezar kazıyorlardı.
Santral memuru
Santral memuru: Telefonun ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde tüm telefon trafiğini yöneten insanlardı. Bir yeri aramak için önce santrale bağlanmak gerekiyordu.
Sokak lambası yakıcıları
Sokak lambası yakıcıları: Elektrik icat edilmeden önce sadece belli başlı yerlerde bulunan gaz lambalarını yakan insanlar vardı.
Uyandırıcılık
Uyandırıcılık: Günümüzde çalar saatlerin yaptığı bu işi, teknoloji gelişmeden önce insanlar yapıyorlardı. Para karşılığında insanları sabah uyandırıyorlardı.
Şimdilerde bunların hiçbirini görmemekteyiz..Gerçi mezar kazıcılığı halen devam etmekte ancak  o da çok geçmez kaybolacaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder