6 Mayıs 2015 Çarşamba

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi" adında bir sistemi var. Bu sistem, birkaç yıldır yoğun olarak yapılmış bir çalışmanın sonucunda hayata geçirildi.

Buradan ulaşabilir, kayıt olabilir ve ilgileriniz ve yetenekleriniz konusundaki ölçeklerden faydalanabilirsiniz: http://mbs.meb.gov.tr/

Özellikle öğrencilere ve velilere öneriyorum. Zaten ilköğretim 7 ve 8. sınıflarda, ve tüm lise sınıflarında bu konuda önümüzdeki günlerde bir çalışma yapılacak (öğretmenlere ve öğrencilere). Öğretmen arkadaşlarım, öğrenciler ve veliler siteye girip incelerlerse çok güzel olur.

Bu neyin nesidir, kısaca açıklamaya çalışayım.

Mesleki Bilgi Sistemi, yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Bu sistemin amacı, kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır. 

  

Mesleki Gelişim

Meslek seçimi neden önemlidir?

Meslek seçimi, yaşamımızda aldığımız önemli kararlardan biridir. Günümüzün büyük bir bölümünün iş  ortamında ve işe yönelik faaliyetlerle geçtiğini düşünürsek, meslek seçiminin ne kadar önemli bir karar olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir. İleriki dönemlerde meslek ya da iş  değiştirme  şansımız  olsa da, ülkemiz  koşulları, bireysel kabullenmişlik  ya da  riski göze alamama gibi nedenlerle bu iş değiştirme alternatifini kullanan kişi sayısı oldukça azdır. Bu nedenle meslek seçimi ile ilgili vereceğimiz karar bir anlamda geleceğimizle ilgili vereceğimiz önemli bir karardır. Yaşamın ilk dönemlerinden başlayarak aile, okul ve çevre ile yapılacak çalışmalarla bireyin kendisine en uygun mesleği seçmesine yardımcı olunmalıdır. Doğru kararlar mutlu ve istendik bir yaşam demektir. 

Neden bir işte çalışırız?

Bir meslek seçmemizin ve bir işte çalışmamızın pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;

► Yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli geliri kazanmak için;
Mesleğimizden elde ettiğimiz gelir bizim nerede oturacağımız, nasıl giyineceğimiz, nasıl bir sağlık hizmeti alacağımız gibi birçok alanda yaşamımızı etkiler.
► Kişisel gelişimimiz için;
Mesleğimiz, ilgilerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda yeteneklerimizi kullanarak kendimizi geliştirmemizi ve özgüven sahibi olmamızı sağlar.
► Bireysel kimliğe sahip olmak için;
Mesleğimiz ben kimim ve ne iş yapıyorum sorularına cevap bularak bireysel bir kimlik oluşturmamızı sağlar.
► Toplumda statü elde etmek için;
Mesleğimiz bizim toplumdaki konumumuzu ve toplumsal saygınlığımızı belirler. 
► Sosyal ilişkilerde bulunmak için;
Mesleğimiz kimlerle arkadaşlık edeceğimizi, kiminle evleneceğimizi, hangi sosyal etkinliklerde bulunacağımızı, çocuklarımıza nasıl bir eğitim ortamı sağlayacağımızı belirler.
► Mutlu ve başarılı bir yaşam sürmek için;
Sevdiğimiz bir meslekte çalışmak beraberinde başarı, mutluluk ve mesleki doyumu da getireceğinden mesleğimiz, monoton bir yaşam yerine dinamik bir yaşam sürmemizi sağlar.

Meslek seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir?

a. Mesleğimizi seçerken, yapmaktan hoşlandığımız etkinlikleri  ve bulunmayı  tercih ettiğimiz ortamları düşünmeliyiz.

► İnsanlarla yüzyüze  çalışmak mı istersiniz?
► Makinalar ve araçlarla mı çalışmak istersiniz?
► Kapalı ortamlarda, masa başında mı çalışmak istersiniz?
► Yalnız başınıza mı çalışmak istersiniz?
► Hareketli ya da sakin bir işte mi çalışmak istersiniz?
► Yoksa açık havada çalışmak mı  sizi mutlu eder?

Bu ve benzeri soruları kendimize sorarak kendimizi keşfetme yolculuğumuza daha hızlı devam edebiliriz. 

b. Mesleğimizi seçerken, ilgilerimizi, yapabildiklerimizi ve bir meslekte önemli gördüğümüz durumları göz önünde bulundurmalıyız. Bu süreçte seçeceğimiz mesleğin ne tür bir eğitim gerektirdiği ve iş bulma fırsatlarını da göz önünde bulundurmalıyız.

c. Mesleki hedeflerimizi belirlerken ve çevremizdeki fırsatları değerlendirirken, hobilerinizi, katıldığınız eğitim etkinliklerini, kursları vb. konuları göz önünde bulundurmanız gerekir.

► Belki henüz çalışma deneyimine sahip değilsiniz, belki de çalışmaya uzun süre ara vermiş, işinizi kaybetmiş veya emekli olabilirsiniz. Farklı bir işle yeniden çalışma hayatına dönmek istiyorsanız, yeni beceriler kazanmanız gerekebilir.

► Sahip olduğunuz bir takım temel becerileri günlük hayatınızda farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Örneğin, kişinin takı yapma hobisi soyut düşünme, yaratıcılık ve el becerisi gerektirirken, kişi bu beceriyi pastacılık alanında da kullanabilir.

► Üniversiteden yeni mezun olan bir gencin hiçbir iş deneyimi olmayabilir. Ancak, Üniversitede katıldığı sosyal kulüpler ona ekiple birlikte çalışma, sorumluluk alma, karar verme, problem çözme vb. beceriler kazandırabilir. Bu beceriler de gelecekteki iş yaşamında önemlidir.

► Daha önce yaptığınız işler, hobi ve serbest zaman uğraşlarınız, yaptığınız sporlar iş başvurularınızda avantaj sağlayabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder