8 Kasım 2015 Pazar

2015-2016 YGS LYS Sınav Sistemi Nasıl Olacak?

2015-2016 YGS LYS Sınav Sistemi Nasıl Olacak?
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor mu? 2015-2016 Üniversite Sınav Sistemi Nasıl Olacak,YGS LYS Sınav Sistemi Değişiyor mu? Üniversite adaylarının aylarca merak ettikleri "2015-2016 YGS LYS Sınav Sistemi Nasıl Olacak?" sorularının cevabı ÖSYM Başkanlığı'ndan gelen açıklamayla son buldu.ÖSYM 2016 Sınav Takvimi yayınlandı, buna göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2016) 13 Mart 2016'da,Lisans Yerleştirme Sınavı 18-19 ve 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Özellikle de 2016'da YGS sınavına girecek öğrencilerde bu oldukça merak konusuydu.Adaylar meraklarında haklıydılar çünkü sınav sistemindeki değişiklik söylemlerinin biran önce netliğe kavuşmasını ve ona göre bir çalışma içerisine girmeyi istediklerini belirtiyorlardı.
2016 yılında YGS ve LYS Sınav Sisteminde anlaşılan yeni bir değişiklik söz konusu değil. Önümüzdeki yıllarda Sınav sisteminde değişikliğe gitme durumu söz konusu olduğunu biliyoruz. Bazı eğitim uzmanlarının YGS ve LYS Sınav Sisteminin 2019'a kadar aynen devam edeceği hususunda iddiaları var.Konuyla ilgili detaylar yazımızın devamında yer alıyor.Yeni Sınav Sistemiyle ilgili ayrıntılar geldikçe tüm detaylarıyla osym2015.com sitemizden öğrenebileceksiniz. Peki, Yeni Sınav Sistemi için konuyla ilgili açıklamalar nelerdir? İşte Yeni YGS LYS Sınav Sistemi ile alakalı en güncel açıklamalar;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Önümüzdeki Yıllarda TEOG Sistemi Üniversite Sınavlarına da Uyarlanacak
62. hükümet programında, üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılarak yerine TEOG sisteminin getirilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Programda liseye geçişte olduğu gibi 'sınav odaklı eğitim sistematiğinden' kurtulmak amacıyla okulu temel alan bir yerleştirme sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğü açıklandı. Bakan Nabi Avcı, "Yeni sınavlar icat edilmeyecek. Daha okul merkezli; öğrencinin sanat, kültür, spor başarılarını da hesaba katan düzenleme hedefleniyor" dedi.
Bir süredir değiştirileceği açıklanan üniversiteye geçiş sınavlarının nasıl olacağı önceki gün açıklanan 62. hükümet programında ortaya çıktı. 8 sınıf öğrencilerinin liseye geçişte kendi derslerinden sınava girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) üniversiteye geçişte de uygulanmasının planlandığı belirtildi.
Not 1: 2016-2017 YGS LYS Sınav Sisteminde TEOG Uygulaması Yapılacak mı? İlgili Yazıya Ulaşmak içinBuraya Tıklayınız
Not 2: ÖSYM YGS LYS Sınav Teknikleri Değişiyor mu? İlgili Yazımıza Ulaşmak için Buraya Tıklayınız
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM'de okuduğu 189 sayfalık 62. hükümet programında "İnsani Kalkınma" başlığı altındaki "Yeni Türkiye Nitelikli İnsan" bölümünde eğitimde planlanan değişiklikler de yer aldı. Hükümet programında "test sınavı odaklı eğitim sistematiğinden kurtulmak amacıyla ortaöğretim kurumlarına tek sınavla öğrenci yerleştirme sistemi kaldırılıp yerine okulu, okul öğretmenlerini ve okul müfredatını esas alan temel eğitimden orta öğretime geçiş usulü yürürlüğe konulduğu" vurgulanarak, "Ortaöğretimden yükseköğrenime geçişte de benzer bir mantıkla okulu temel alan bir yerleştirme sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor" denildi. Hükümet programında müfredatın değiştirilmesi ve YÖK'te reform da yer aldı. İşte programda eğitimle ilgili bölümler:
DEĞERLERE BAĞLI ÖĞRENCİ PROFİLİ: Önümüzdeki dönemde temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarda uygulanan müfredatın gereksiz ve günün ihtiyaçlarıyla bağdaşmayan malumat yükünden arındırılması çalışmaları hızlandırılacak, öğrencilerin sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırması sağlanacak. Değerler eğitimi programının içeriği tüm eğitim sürecine yayılacak. Milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetişmesi için gerekli eğitim-öğretim müfredatının oluşturulması en önemli öncelik. YÖK
REFORMU GÜNDEMDE: Demokratik, özgürlükçü ve evrensel değerlere uygun bir üniversite tasavvuru ana öncelik. Bu kapsamda üniversiteler, akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasetçiler başta olmak üzere ilgili bütün kesimlerin görüşlerinin alındığı YÖK taslak metni Meclis'e gelecek.
"YENİ SINAV İCAT EDİLMEYECEK"
HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise bu bilgilerin "Yeni sınavlar icat edilecek" anlamına gelmediğini belirterek, "Sadece okullarımızdaki bütün lise hayatı boyunca gösterilen akademik başarının yanı sıra öğrencinin sportif, kültürel, sanatsal başarılarını da hesaba katan, daha okul merkezli bir düzenlemenin hedeflendiği söylenebilir. Bu düzenlemeleri bugünden yarına değil, hiçbir öğrenciyi alışık olmadığı, hazırlanmadığı, yeni bir seçme yöntemine maruz bırakmayacak bir takvim içinde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder